Optimera dator för bandbredd och internethastighet

Optimera din dator för ökad bandbredd

– och snabbare internet!

Vill du surfa snabbare på internet? Vill du ladda hem filer i högre hastighet? Vill du streama i högre upplösning och ökad bildkvalitet? Förutom att uppgradera ditt bredband så finns det ett par saker du kan göra för att maximera din potential och minimera flaskhalsarna som potentiellt kan sänka din internethastighet.

Genom att optimera och konfigurera din dator, webbläsare och dina andra program kan du få snabbare internet utan att spendera pengar eller behöva vänta på uppgraderingen. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de bästa tipsen för snabbare internet och ökad bandbredd!

Din internetleverantör och bandbredd

När du beställde ditt bredband så fick du uppgifter om bandbredden, i ett omfång av antal Mbit/s, det vill säga hur många Megabit som kan skickas (eller tas emot) i sekunden. En megabit per sekund motsvarar 0,125 megabyte per sekund, så om du har 10 Mbit/s motsvarar det 1,25 MB/s (MegaBytes per sekund).

Kolla upp vad just din internetleverantör utlovar i internethastighet, för just det område du bor i. I regel är ett fibernät snabbare än ADSL, medan mobilt bredband kan variera kraftigt beroende på område och generation (2G, 3G eller 4G). Du kanske kan få tag på någon i deras kundtjänst, ett hett tips är att använda chatten på deras hemsida. Fråga vad du BÖR ha för hastighet.

Testa din internethastighet

Nu när du vet vad din bandbredd och därmed hastighet borde vara så är det dags att testa den. Det finns många olika tester, men ett av de bästa och simplaste är faktiskt hastighetstestet som Netflix erbjuder på Fast.com. Där får du nästan omedelbart din uppskattade hastighet i Mbit/s och kan välja att visa mer information om du så önskas.

Testa gärna flera gånger, i olika webbläsare och genom olika tester. Under guidens gång kan du testa din internethastighet efter varje steg för att hitta problemet, eller bara för att se om det ens är någon skillnad.

Återställ och förbered

Nu är det dags att “nollställa”, så börja med att starta om datorn. Sedan startar du om din router. Passa på att kontrollera så att inga kablar är skadade, böjda eller dylikt. Om din router har antenner som sticker ut ur den så kan det faktiskt vara bra att ställa in dem i olika riktningar, till exempel en rakt upp och en rakt åt sidan. För fler tips om att optimera WiFi och trimma din router för snabbare internet, klicka här.

Om du har andra enheter igång som använder internet så är det dags att stänga av dem. Det vanligaste är att TV:n står igång och streamar något från t.ex. Netflix, YouTube eller C More. I ett modernt “smarthem” kanske du har massvis av internetanslutna enheter och även om de inte använder mycket bandbredd – eller särskilt ofta – så kan det bli en hel del sammanlagt.

Logga in på din router för att se om det fortfarande finns anslutna enheter och sparka eventuellt ut dem och/eller byt lösenord – särskilt om du inte ens vet vad det är för något!

Byt till en snabbare DNS

När du besöker en webbplats i din webbläsare så översätts URL-adressen (t.ex. https://example.com) automatiskt till den unika IP-adressen av en “Domain Name Server” (DNS). Din internetleverantör har med största sannolikhet sin egen DNS-tjänst, men hur sannolikt är det att det är den bästa och snabbaste DNS-tjänsten?

Inte särskilt, då företag som Google och Cloudflare erbjuder väldigt snabba, samt pålitliga, DNS-servrar helt gratis. Cloudflare har faktiskt världens snabbaste DNS-tjänst, som dessutom är krypterad. I vanliga fall kan din internetleverantör se vilka webbplatser du besöker, men det blir svårt om du har t.ex. Cloudflare’s tjänst 1.1.1.1.

Rensa upp i datorn och aktivitetshanteraren

Om du har en gammal dator så kan det faktiskt hjälpa dig få snabbare internet om du frigör datorns resurser, det vill säga att du stänger av program som körs i bakgrunden i onödan. Börja med att trycka CTRL+Alt+Delete för att öppna aktivitetshanteraren och sortera efter fliken “Nätverk” för att se vilka program som använder internet. Stäng av allt som inte behövs.

Fortsätt sedan med att titta igenom listan över program som körs och stäng av, eller till och med avinstallera, det du VET att du inte använder. Stäng av automatiska uppdateringar för program som du inte använder, eller som du kan uppdatera manuellt – detta för att uppdateringarna som körs i bakgrunden inte ska sakta ner ditt internet.

Kör ett bra antivirusprogram som även kan upptäcka malware, adware och så vidare. Ha aldrig mer än ett antivirusprogram och en brandvägg igång samtidigt (du kan t.ex. välja ett antivirusprogram med inbyggd brandvägg). Stäng av Windows inbyggda antivirus om du har ett annat program från en annan leverantör. Om du använder en VPN-tjänst så kan du stänga av den, eftersom VPN påverkar bandbredden.

Konfigurera webbläsaren för snabbare internet

Vare sig du har Chrome, Firefox, Safari, Opera eller en annan webbläsare så finns det vissa principer och inställningar som kan göra att du surfar snabbare på nätet. Först och främst så måste du uppdatera webbläsaren till den senaste versionen, om det inte har gjorts automatiskt.

Rensa webbläsarens cache och stäng av eller avinstallera alla webbläsartillägg du inte använder, eftersom vissa av dem saktar ner internet. Installera en annonsblockerare (adblock) och/eller ett noscript-tillägg, så slösas ingen bandbredd på att ladda hem annonser.

Om ingenting annat fungerar

Om du har testat alla andra tips i den här guiden, samt har trimmat din WiFi/router-uppsättning, men fortfarande har samma internethastighet så finns det förmodligen bara en sak kvar att göra: BYT INTERNETLEVERANTÖR! Det finns alltid bättre bredband med bredare band och högre internethastighet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *