Vilka faktorer påverkar bandbredd för mobilt bredband?

Vilka faktorer påverkar bandbredd för mobilt bredband?

Alla har varit med om att det mobila bredbandet saktar ner, får anslutningsproblem, hakar sig eller inte fungerar alls. Det finns många faktorer som kan påverka bandbredden och därmed internethastigheten för mobilt bredband.

”Det enda som är värre än inget internet är långsamt internet” – En vis man

Vilken typ av nät finns där du befinner dig?

En av de största faktorerna är hur snabbt nätet är där du är. Mobilnätet klassas in i olika generationer, från 2G (andra generationen) till 5G (femte generationen). Idag finns det täckning för 4G i stora delar av Sverige, 3G i nästan hela och minst 2G nästan oavsett var man befinner sig. Här kan du se en jämförelse för hastigheterna mellan 2G vs 3G vs 4G vs 5G:

 • 2G: 0,1 – 0,2 Mbit/s
 • 3G: 2 – 10 Mbit/s
 • 4G: 10 – 40 Mbit/s
 • 4G+: 150 Mbit/s – 1 Gbit/s
 • 5G: 1 – 10 Gbit/s

I din mobil kan du se vilket typ av nät du är ansluten till just nu, vanligtvis i toppraden, där du även ser en graf över signalstyrkan för mottagningen. Om du vill se en uppskattning av vilka typer av mobilt bredband som finns var så kan du använda Bredbandskartan, som tillhandahålls av Post- och telestyrelsen (PTS). Enligt bredbandskartan har hela Sverige 95% eller mer täckning av 4G – men i vår erfarenhet är det inte helt sant. 😉

Vilken operatör har du?

I Sverige ägs stora delar av mobilnätet av Telia och många operatörer delar åtminstone bitar av samma nät. Det kan dock finnas regionala och lokala skillnader, där vissa operatörer fungerar bättre eller sämre än andra. Fråga folk som bor i närheten vilken operatör de använder och hur bra uppkopplingen är, samt gör efterforskning på nätet.

Din mobil och dina tillbehör påverkar mottagningen

Saker så som vilken modell av mobil du har, hur ny den är, samt vilket mobilskal och vilka hörlurar du använder kan påverka mottagningen och därmed hastigheten. Här kommer allmänna tips och råd för att öka bandbredden och förbättra täckningen:

 • Nya mobiler tar emot ett större omfång av frekvenser, vilket förbättrar täckningen.
 • Vissa mobilskal kan dämpa signalen och ge sämre täckning. Ta av skalet och jämför.
 • Mottagningen kan bli bättre om du lägger ifrån dig mobilen istället för att hålla i den.
 • Mottagningen kan förbättras genom att använda handsfree med hörlurar, eftersom de fungerar som en slags antenn för mobilen.
 • Byggnader kan blockera signalerna i olika grader, särskilt om väggarna har strålningsskydd, eller om alla kablar är av en oskyddad typ.
 • Utomhus kan kullar eller andra saker blockera signalen på samma sätt.
 • Belastningen av nätet kan vara stor i städer och särskilt på platser med många människor, eftersom alla mobiler delar på samma signaler.
 • En extern antenn kan förbättra signalstyrkan inomhus.

Gällande den sista punkten så går det att köpa särskilda antenner för att förstärka det mobila bredbandet. Du letar upp den plats i huset där signalen är som bäst och placerar antennen på utsidan, med en antennkabel som leder till en antennadapter med trådlös signalöverföring (eller en WiFi-router med antennuttag), som skickar vidare mobilsignalen till din smartphone, tablet, PC, Smart-TV eller annan enhet.

Slutsats

Förhoppningsvis har du lärt dig något om vilka faktorer som påverkar bandbredden och hastigheten för mobilt bredband. Våra tips kanske kan rädda dig i en situation där signalen bara är lite för svag. Lyckligtvis förbättras även täckningen för mobilnätet utomhus hela tiden, så att det mobila bredbandet blir stabilare, snabbare och får större täckning.

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *