VPN och Bandbredd

Hur påverkas bandbredd av VPN? Surfar man långsammare med VPN? Tappar din VPN hastighet eller var den dålig från början? Kort sagt så stämmer det att en VPN-tjänst sänker hastigheten på din internetanslutning med cirka 5%-10%.

Det innebär att du kanske vill stänga av din VPN-tjänst när du behöver högre hastighet, ökad stabilitet, lägre ping och så vidare. Denna hastighetsbegränsning beror främst på krypteringsnivån och din egen anslutning, men för att vara tydligare kommer här några av de största faktorerna för internethastigheten med VPN:

  • Din egen anslutning och dess bandbredd
  • Avståndet till VPN-servern
  • VPN-serverns belastning
  • Krypteringens styrka

Därtill så är naturligtvis vissa VPN-tjänster snabbare än andra, så det gäller att välja en som är pålitlig, inte sparar eller säljer din information och som inte begränsar din bandbredd. Jämför olika tjänster och hitta den bästa hos VPN Sverige.

Din anslutning

Din internethastighet beror främst på vilken typ av internetuppkoppling du har, vilken internetleverantör du använder, samt den specifika uppsättningen du har i ditt hem – det vill säga var din router är i förhållande till internetenheterna, hur mycket störningar som finns, hur stark routern är och så vidare.

För att vara säker på att du får ut den bästa hastigheten ur din VPN måste du först ha det bästa bredband du kan få där du bor. Sedan måste du optimera din uppsättning och inställningarna på enheten, vare sig det är en PC, Mac, iPhone, Android-enhet eller något annat.

VPN-Servern

Det tar längre tid för informationen att nå en server som är långt borta. Delvis på grund av det långa avståndet, men även för att det kan finnas flaskhalsar som sänker hastigheten för ditt internet, till exempel genom att nätet är föråldrat. Det är inte alla länder som har fiber och 4G överallt. Dessutom kan det vara tusentals andra som använder samma server samtidigt, så du kan testa följande tips:

För att öka och maximera din hastighet med VPN så bör du välja den närmaste servern, alltså den som har lägst ping (fördröjning/svarstid), som dessutom är minst belastad. De flesta VPN-tjänster låter dig se en lista över alla servrar, med information om belastningsnivå, ping och så vidare. I de flesta fallen räcker det med att välja ”Best available server”, så ansluts du automatiskt till den snabbaste, närmaste och minst belastade VPN-servern.

Kryptering och säkerhet

När du surfar nätet över VPN så krypteras datan som skickas över internet i en säker VPN-tunnel, så att den blir oläslig för utomstående. Den krypterade tunneln går direkt från din enhet till en VPN-server på en annan fysisk plats, vilket bland annat döljer:

  • Var du befinner dig
  • Vilken IP-adress du använder
  • Vilka webbplatser du besöker
  • Vilka meddelanden du skickar över nätet

Din internetleverantör, din regering, diverse marknadsförare, identitetstjuvar och hackers kan alltså inte övervaka dina internetvanor om du alltid använder en VPN – eller gör det åtminstone extremt mycket svårare.

Tyvärr så finns det en hake. Den krypterade VPN-tunneln använder en del av din bandbredd för att kapsla in och förvränga informationen, så att den blir både säker från attacker och omöjlig att läsa av. Normalt sett överskrider sänkningen mer än 15% och oftast inte över 5%, så det är värt att testa och konfigurera, men bara tills anslutningen inte känns långsam.

Läs mer om VPN:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *