Mobilt bredband eller fiber?

Mobilt bredband eller fiber?

Har du svårt att välja mellan mobilt bredband och fiber? Det är egentligen en ganska enkel fråga att svara på, eftersom det beror på vad du prioriterar.

Om du prioriterar hastighet, datamängd, upptid och stabilitet så är fiber överlägset bäst. Om du däremot behöver förmågan att ta med dig bredbandet när du lämnar hemmet så är ett mobilt bredband den enda lösningen.

Skillnaderna mellan fiber och mobilt bredband jämnar ut sig allt mer, men det är fortfarande en tydlig skillnad mellan de två nätverksalterantiven. Läs vidare för mer insikt.

Fördelar med fiber över mobilt bredband

Fiberoptiska nätverk har väldigt hög bandbredd, det vill säga internethastighet. Dessutom påverkas hastigheterna betydligt mindre av avstånd, nätverksbelastning och andra externa faktorer.

Det innebär att det blir färre driftstörningar, samtidigt som hastigheterna är jämnare, eftersom antalet människor som använder nätet inte påverkar hastigheten på samma sätt som ett mobilt nätverk.

Fiber är:

  • Snabbare (högre bandbredd)
  • Mer stabilt (färre driftstörningar)
  • Mer stadigt (samma hastighet dygnet runt)
  • Lägre fördröjning (ping)

Fördelar med mobilt bredband över fiber

Mobilt bredband är naturligtvis det bästa valet om du behöver just mobiliteten – möjligheten att ta med dig din internetanslutning var du än tar vägen. Du kan till exempel använda samma uppkoppling hemma, i bilen, i skolan, på jobbet, på landstället, i husvagnen, hemma hos en kompis, i ett köpcentrum och så vidare.

Däremot kan hastigheten och stabiliteten påverkas av många externa faktorer. Detta inkluderar bland annat avståndet till telemasten, vilken typ av uppkoppling som finns tillgänglig (2G, 3G, 4G eller 5G?), hur många andra som är anslutna till samma mast, din enhets förmåga att ta emot signaler och så vidare.

Mobilt bredband är:

  • Det är mobilt!
  • Trådlöst hela vägen
  • Samma lina överallt

Varför inte ADSL?

ADSL håller på att fasas ut i och med att kopparnätet (alltså telefonnätet) håller på att avvecklas. Fast telefoni och bredband via telejacket kommer att försvinna helt, allt eftersom nätverket uppgraderas till fiber, eller ersätts av trådlösa mobila nätverk.

Läs mer om avvecklingen hos Post- och Telestyrelsen.

Så, är fiber eller mobilt bredband bäst?

De enda nackdelarna med fiber är den initiala kostnaden för att dra de fysiska kablarna, samt att internetanslutningen är låst till en plats. I övrigt är fiber bättre än mobilt bredband på alla sätt och vis. Vare sig du mest använder ditt internet för att streama filmer och TV-serier, för att spela spel eller bara för att surfa omkring så kommer fiber alltid att leverera en snabb, stabil uppkoppling för dig. Om du har fler personer i hushållet kan ni med största sannolikhet använda samma lina utan problem. Nackdelarna med mobilt bredband är just att hastigheterna och täckningen kan variera kraftigt, men å andra sidan kan du ta med dig det mobila bredbandet var du vill.

Därmed är frågan vad som är viktigast för dig; hastighet och stabilitet (fiber) eller mobilitet (mobilt bredband)?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *