Mobilt bredband

Mobilt bredband är framtidens internet. Nu finns 4G nästan överallt och 5G expanderar fort. Fri roaming, fria samtal och fria SMS/MMS ingår ofta. Här jämför vi mobilabonnemang och mobilt bredband från olika svenska leverantörer för att svara på frågan: Vilket mobilt bredband är bäst i test i Sverige?

Jämför mobilt bredband

Leverantörer av mobilt bredband

Det finns fyra stora leverantörer av mobilt bredband i Sverige, vilket är Telia, Tele2, Telenor och Tre. Därtill finns deras syster- och dotterbolag, så som Halebop och Hallon, som erbjuder bättre villkor och mer data. De kan exempelvis erbjuda noll bindningstider och låter dig spara din oanvända surf, medan fria samtal & SMS ingår.

Bäst mobilt bredband

Vilket mobilt bredband är bäst i test? Det beror helt enkelt på vad du tycker är viktigast, var du bor (täckning) och din budget. För vissa är ett mobilt bredband med fria samtal och SMS/MMS bäst, för andra är ett mobilt bredband med enorm eller obegränsad datamängd bäst. Se till att täckningen är tillräckligt bra där du bor för det mobilabonnemang du väljer. Fråga omkring vilken leverantör andra i närheten använder och hur bra täckningen är, samt hur snabbt de kan surfa.

Fri surf och obegränsad datamängd

Vissa mobilabonnemang erbjuder delvis eller helt obegränsat fri surf. I vissa fall gäller obegränsad fri surf endsat för sociala medier, i andra fall är det 100% fritt, utan begränsningar på datamängden. Tänk på att datamängden inte är den enda faktorn som spelar roll när du väljer mobilt bredband, även om fri surf är en trevlig bonus.

Mobilt bredband utan bindningstid

Varför välja ett mobilt bredband utan bindningstid? Ett mobilabonnemang med en lång bindningstid brukar även ha lägre månadskostnad, medan ett mobilt bredband utan bindningstid kan kosta mer för samma hastighet, datamängd och så vidare. När du väljer ett mobilt bredband utan bindningstid så är det viktigast att jämföra datamängden, täckningen och priset. Den största fördelen med att slippa bindningstiden är att du kan byta mobilabonnemang när som helst. På så vis kan du testa en viss leverantör av mobilt bredband utan bindningstid i en eller ett par månader för att se hur bra det fungerar.

Mobilt bredband utomlands

Hur fungerar mobilt bredband utomlands? Vilket mobilabonnemang är bäst för resor? Om du endast reser inom Europa så kan du glädjas av att all roaming är fri inom EU och EES sedan 15 juni 2017. Kort sagt innebär det att du kan surfa och ringa med ditt mobila bredband precis som i Sverige, för samma kostnad som vanligt. Däremot måste du se upp om du reser utanför EU/EES, för då kan kostnaderna bli väldigt höga.

EES-länderna är Norge, Island och Lichtenstein, så där kan du surfa lugnt. Däremot måste du se upp för länder som Schweiz, Monaco, Andorra, San Marino och norra delen av Cypern. Detsamma gäller naturligtvis utanför Europa, till exempel om du reser till Asien eller USA. Vanligtvis får du ett SMS så fort du ansluter med mobilt bredband utomlands, där det står exakt vad som gäller och vad det kommer att kosta.

Mobilt bredband med router

Mobilt bredband med router innebär att flera enheter kan ansluta till samma mobila bredband. Det är perfekt om du vill använda samma internetanslutning oavsett var du är, till exempel hemma, i bilen, på jobbet, i sommarstugan, i båten, i husvagnen, i skolan och på lunchrestaurangen. Mobilt bredband med router passar både som fast och mobil lösning. Du kan använda det precis som vanligt bredband hemma, men även ta med dig mobilbredbandet var du än är på väg. Om du flyttar ofta, pendlar mycket, åker till landet flera gånger om året, eller bara bor litet och vill kunna surfa på flera enheter samtidigt så kan du välja ett mobilt bredband med router.